Friday, November 18, 2011

Epilog

Ju mer jag tänkte på det desto mer övertygad blev jag vi skulle avbryta vår exkursion. På morgonen vid frukost träffade jag min kollega och hon berättade att Sherry ringt henne kl 5 på morgonen och de träffats för att prata. Min kollega sa lite kort att vi bör ställa in dagens besök utan att specifiera varför. Kort därpå kom Sherry ut till frukosten och var snabb att be om ursäkt för sitt beteende under gårdagen och förklarade varför det blivit som det blev. Dagen innan vi gav oss ut på vår resa hade hon varit hos sin doktor och fått reda på att de funnit cancer på njure och lever. Jag kände mig genast som en stor j-a idiot. Antar att hennes sätt att bearbeta beskedet var att dricka sprit. På väg hem behövde vi bara stanna en gång för en rökpaus. När vi skulle säga hejdå tappade Sherry konvolutet till sitt cigarettpaket och när jag tog upp det från marken och gav det till henne kunde jag se varningstexten som säger att rökning orsakar cancer. Kändes väldigt ironiskt på något sätt. Sherry var återigen aspackad och såg nog inte samma koppling som jag. Det visade sig att hon hällt sprit i kaffemuggen hon drack ur under morgonen. Otroligt.
På 401 tillbaka till jobbet.
Hursomhelst, Igår kom första snön. Fatiskt inte så tråkigt. Och i helgen är det Svensk julmarknad i Toronto. Innan jag går dit så måste jag vässa armbågarna sylvassa så att jag kan tas med de Svenska pensionärerna. Förra årets julmarknad var helt overklig. Jag träffar typ inte en Svensk på hela året men vips på julmarknaden är det knöktjockt med Svenskar och alla trängs för att köpa Kalles kaviar och Algrens bilar. Pensionärerna var värst. Allvarligt.

Tuesday, November 15, 2011

Kundbesök

Just som jag funderade på något att uppdatera bloggen med så kom dagens äventyr som en gåva från himlen. Planen för dagen var att åka runt i Ontario i en ford pick-up och träffa kunder som jobbar med att beta utsäde med våra produkter. Förra veckan gjorde vi en minitour men så idag så påbörjade vi en tvådagarsresa för att besöka kunder över ett större område där de flesta ligger ute på obygden. Vi som åker bil är jag, min kollega och två personer från ett utsädesföretag, låt oss kalla en av dem S. Som i Sherry. När vi träffade Sherry på morgonen verkade hon som vanligt uppåt och pratglad. Under den timmeslånga bilresan till vår andra kund så kom de första tecknen på att något inte stod rätt till. Sherry började prata högt och om konstiga saker, sen var vi tvungna att stanna för att hon var behövde röka. Igen efter en liten stund för att hon behövde gå på toa. Och röka. I bilen började hon bli ganska högljudd och pratade om allt mellan himmel och jord. Skrattar gör hon med ett slags grymtande i slutet av varje skratt. Det var mellan dessa grymtanden som jag började fundera på vad som egentligen försiggick. Nu i efterhand så är det nog så att hon började dagen med att dricka en hel del sprit och sedan fortsätta på den inslagna vägen. Till slut så säger hennes kollega till henne att lugna ner sig och hon är faktiskt tyst för ett litet tag. En tung och obekväm tystnad råder i bilen. Jag och min kollega småpratar lite. Sherry pratar lite, nu med lugn och fin stämma. I en småstad stannar vi för fråga om vägen samt att köpa kaffe. Sherry får för sig att gå in till en veterinärsmottagning och fråga om vägen. När hon kommer tillbaka berättar hon att hon vet hur vi skall åka för att komma till hotellet. Vägen till nästa kund? Ingen aning. Suck. Väl vid mötet med nästa kund är hon flamsig men det går ändå ok. Efter att vi checkat in på hotellet och när jag och min kollega sitter och summerar dagens besök kommer Sherry förbi och säger att hon skall gå ut och röka utanför hotellentren. Och gå till systembolaget. Först tror vi att hon skämtar men när hon dröjer förstår vi att hon menade allvar. Hon kommer tillbaka tomhänt men svamlar något om att hon behöver skjuts. Innan vi skall åka ut på middag så talar Sherrys kollega med henne att hon måste skärpa sig. Hon blir asförbannad och går och somnar på sitt rum. Vi sticker iväg och äter på Chathams finaste restaurang (faktiskt inte dålig alls). Under middagen ringer hon och undrar var vi är och när vi skall iväg och äta middag. Nu när vi är tillbaka på hotellet berättar hon att hon tog en taxi till systemet och har köpt en stor flaska rom. Själv så kontemplerar jag hur vi lägger upp morgondagens besök, om vi överhuvud taget skall göra det. Kanske är det bäst att vända om kosan och åka tillbaka till jobbet imorgon. Risken finns att det kommer bli mer än två timmar av tung och obekväm tystnad i bilen. Fortsättning följer!

Min kollega kör med gasen i botten.