Friday, August 31, 2012

Once in a blue moon...

...är ju uttrycket för när något inte sker så ofta. Med tanke på när jag uppdaterade denna bloggen sist så är det ju extra passande att det idag faktiskt är en blue moon. Detta inträffar när en kalendermånad rymmer två fullmånar. Sist var skedde den 21 November 2010 och nästa slår in den 21 Maj 2016. Med lite tur så kommer jag klara av att skriva ett nytt inlägg innan dess.

Sunday, July 8, 2012

Minnesota Swede

Värmen står i sig. I Fredags så slogs ett värmerekord från 1940-talet. Eller var det varmaste sommaren någonsin? Eller var det så att det nya rekordet uppmättes nere i stan och inte på Torontos flygplats som det tidigare rekordet? Olika bud och förvirring rådde när jag lyssnade på CBC Radio 1 på väg hem från jobbet. En sak var säker i min bil utan AC, det var extremt varmt. Som tur är så funkar elhissarna fortfarande i skruttomobilen.

Förra veckan var jag iväg på jobbresa till Minneapolin i Minnesota. Fantastisk bra möten och riktigt lärorika dagar när vi besökte ett labb i Stanton. Minneapolis hade en skön vibe och det verkar som att jag kommer åka dit igen under hösten så då hoppas jag att kunna utforska staden lite mer. Nu blev det som sagt mest att gå på möten och middagar på kvällen vilket var ok eftersom jobbet tog notan. Jag blir alltid lite förvånad över det senare eftersom det spenderas en hel del pengar och ibland utan rim och reson verkar det som. Detta gör även att jag får i mig en hel del mat och drinkar som jag själv aldrig skulle ha beställt. Till exempel så beställdes det en kväll in Irish car bombs till samtliga så nu vet jag att detta är ett shotglas med Bailyes och supernatant whiskey nedsänkt i en guinessöl. Ingen vidare drink men det kanske inte det som är tanken. Som lite fyllekuriosa berättade min Irlandsättladekollega att hennes mamma brukade gömma maskingevär åt IRA i hemmets piano innan hon flyttade till Kanada. Appropå flytt till nordamerika så läste jag att nära 10 procent av de som bor i Minnesota anser sig ha Svenskt påbrå. Många flyttade som bekant när skördarna slog fel och de religiösa påbuden blev för många. Det senare är ju lite lustigt i mitt tycke eftersom att jag upplever att det idag råder ett omvänt  förhållande. Idag så tycker jag att amerikansk politik och kultur genomsyras av religion medan i Sverige är det något som det inte pratas om varken på TV eller vänner emellan.


Med värmen så växer majsen så det knakar. Här kommer några bilder tagna på samma majsfält som tidigare.


21:a Juni - blåsigt värre

29:e Juni

6:e Juli

Wednesday, June 20, 2012

Pust

Nu är det varmt. Idag fanns det potential för att ett värmerekord skulle slås men så blev det inte. En extreme heat alert är i alla fall utfärdad för Toronto stad. Inklusive humiditeten skulle det vara 45 grader idag. Det är sådana stunder som jag önskar att jag hade en fungerande AC i bilen.

Efter sol kommer regn.

Sunday, June 17, 2012

Eric : Hoodlums 1-1

För ett tag sedan så slog någon in baklyktan på min bil. Klart irriterande att behöva lägga pengar på att köpa nytt men det värsta var att behöva fixa med att beställa ny baklykta, vänta på att den skall komma med posten samt att hela tiden hoppas på att inte bli stoppad och bötfälld av polisen. Jag lyckade köpa en baklykta på nätet och nu i veckan så anlände den från kalifornien. Skulle jag köpt samma del här så skulle det kostat dubbelt så mycket så då vart ju valet inte så svårt. Snål som man är. Så nu när jag har bytt den trasiga mot den nya fina baklyktan så hoppas jag att bilen kan få vara ifred. Annars jävlar.

Det finns en rolig makapär på labbet som biologerna använder för att dela upp frön. Allt hälls in i mitten av den vibrerande skålen och sedan vandrar fröna uppåt och utåt i spiralen för att sedan falla ner i små pappersfickor. Tyckte att det kunde bli ett ganska kul foto.
Betade sojabönor.
Majsen har vuxit en liten bit, så även denna vecka.

Idag är det Fars dag i Kanada och vi skall åka och spela lite golf och äta i klubbhuset, skall bli gött med lite buffe.

Sunday, June 10, 2012

Blixtar och dunder...

Blixten slog ner på labbet i Onsdags. Som tur var så var jag inte där när det hände men det har minst sagt varit intressant att se hur blixten gått från att ha snuddat vid ett träd, färdats i armeringen i cementbeläggningen, gått upp genom cementen och sedan gått in i labbyggnaden. Radion och ljusena gick igång på en av våra monstertruckar och det gick tydligen inte att stänga av utan att batteriet kopplades ur. Det blev punka på två däck på ett släp. Telefonerna, internet och larmsystemet till byggnaderna på gården gick sönder och har inte lagats än. Det är lustigt hur handikappad man blir när inte internet funkar, mail gjorde ju inget att det inte la av eftersom det resulterade i en välbehövd respit men när det inte gick att skriva ut för att printern ligger på nätverket så blir det med ens problematiskt. På bilden nedan syns det hur blixten gick igenom cementen så att 30 kilos block slogs loss. Shit pommes.


Här är förra veckans majsrapport tagen i Torsdags.


Sunday, June 3, 2012

Supermoon

Tänkte bara skriva ett kort inlägg eftersom jag inte skrivit på ett tag. Ibland är det lite svårt att komma igång igen när det går för lång tid mellan gångerna men nu så med detta inlägga så hoppas jag att det skall ta fart med skrivandet igen. Vi var på bröllop i Skottland nyligen så jag skall försöka lägga upp lite bilder från det när jag får tid att fixa med fotona. Hela helgen som bröllopet pågick var nog en av de roligaste i perssonminne. Fantastiskt lyckad ceremoni och bröllopsfest, jag var klädd i kilt vilket var väldigt speciellt, träffade många gamla goda vänner. Medans jag kommer ihåg det och med tanke på mitt förra blogginlägg så fick jag mig åter ett gott skratt när vi åt frukost på ett hotell i Edinburgh och jag hörde några beställa läsk till omeletten. Javisst var det Amerikaner.

Innan vi åkte på semester så tog jag denna bilden på det som hypades som en supermoon. Tycke inte att den såg så mycket större ut än vanligt men tydligen var avstånden mellan jorden och månen så kort som det bara blir. Tog bilden med min kompis objektiv och det blev rätt skarpt, det går verkligen att se kratrarna.

Inte vilken måne som helst.

Annars så växer majsen nu så det knakar. Det har varit varmt nu de senaste två veckorna men inget regn men så nu i fredags så kom det ett rejält oväder. Inte så kul tyckte jag men å andra sidan så blir ju bönderna glada och det är ju alltid bra att någon glädjs över mörka moln och skyfall.

Första Juni.

Thursday, May 3, 2012

Spaning

Varning för känsliga läsare - generalisering följer.

Amerikanare. Hela dagen har jag gått och småfnissat åt en händelse i morse. Vi hade kollegor från Amerikat på besök på labbet som vi skulle visa runt och berätta lite vad vi pysslar med. Dagen började med att alla sågs i ett mötesrum. Alla Kanadensare drack en en kopp kaffe eller en kopp te. Jänkarna däremot började dagen med att dricka läsk. Läsk! Min kollega som höll i det hela berättade i enskildhet för mig att de alltid dricker läsk på morgonen, något han lärt sig när han varit på möten på vårt huvudkontor i Greensboro. Ofattbart. Och sen så funderar de på hur de skall komma till rätta med alla överviktiga. En ide vore kanske att inte börja dagen med läsk? En stilla undran bara.

Har fått låna min kompis kameraobjektiv som han använder för att fota fåglar. Förra helgen tog vi en promenix i high park efter att ha ätit brunch på Lake View. Jag fotade och min ornitologkompis bockade av fåglar i hans årslista. Tydligen såg vi 27 olika fåglar. 

Red winged blackbird

Wood duck - en anka som bor bland träden



Monday, April 16, 2012

Barnkalas för ofödda

I helgen var jag på en baby shower. Innan jag visste vad det var såg jag framför mig att man träffades för att duscha en smutsig bäbis. En mer bisarr variant var att det är ett partaj där det regnade bäbisar. Turligt nog så  visade sig att båda dessa antaganden var fel. Denna tradition har sitt ursprung från den tiden då mindre bemedlade gifta par som gick i väntans tider fick hjälp av nära och kära med barnkläder och annat bestyr i form av gåvor. Fin tanke kan man tycka och säkert passande på början av nittonhundratalet. Den babyshower jag var på hade en smått diametral karaktär. Det hela ägde rum i ett av Torontos mest välmående områden, därtill ett semi gated comunity, och det var inte precis så att det gick någon nöd på någon som var närvarande. Present hade vi med oss så nu skall väl våra arma vänner klara sig ett tag.

Förra veckan var jag runt och åkte i en av våra bilar som vi har på labbet. Eller bil och bil, mera en monstertruck i mitt tycke. Fast här så används inte epitetet monster utan man säger helt enkelt truck och typ varenda lantbrukare har en. Jag skulle transportera 40 säckar med korn som sammanlagt vägde ett ton och det klarade Forden av galant. Jämfört med min nätta Toyota Yaris så var det en stor omställning när jag skulle köra min monstertruck första gången. Till exempel behöver jag inget extra fotsteg som hjälp för att ta mig in i förarhytten. Fordens bränsleförbrukning är också av en annan kaliber - 1.7 liter per milen. Helt sjukt, detta är tredubbelt min bils bränsleförbrukning. Allvarligt. Jag förstår att en monstertruck kan vara mycket användbar för lantbrukare som behöver förflytta maskiner och annan utrustning men i nio av tio fall när jag ser en av dessa bränsleslukare på vägen så körs dessa bilar omkring utan något på flaket. Men visst är det väldigt manligt?!

Ford 250

Monday, March 19, 2012

Veckans prognos

Galenskapen fortsätter, idag var det 23 grader. Och i fredags satt jag på en uteservering och drack öl kl elva på kvällen. Visserligen med jacka på men ändå. Förra värmerekordet för denna dag sattes för två år sedan och det var nitton grader. Och nu ser jag att det skall bli 26 grader på Onsdag. Sjukt.


Men så självklart så blir det pissigt väder till helgen. Typiskt!

Wednesday, March 14, 2012

Det våras för våren

I morse när jag packade mina träningskläder så stoppade jag ner mössa, handskar och långbyxor i väskan. Det hade egentligen räckt med shorts och t-shirt eftersom vädret idag var strålande och termometern visade 18 grader. Inte fahrenheit utan Celcius. Anders Celcius. Är det alla de som kör sina stora SUVs på tomgång som man skall tacka för det varma klimatet? Min kompis som forskar på klimatet säger att det inte går att dra några slutsatser på basis av ett års väder och det låter ju rimligt. Ändå är det svårt att undgå att fundera på vad vi gör med vår planet. Tur att jag hann med att ta lite bilder medans det låg snö på backen.



Samma plats som ovan men med mindre snö.

Saturday, March 3, 2012

/səˈskætʃɨwɑːn/

Härom veckan så åkte jag till Saskatoon med jobbet för att ha ett möte med ett företag som eventuellt vill ingå ett partnerskap med mitt företag. Tanken var att jag skulle vara i Saskatoon en del dag men självklart så blev det strul med mitt flyg och mitt schema blev superkomprimerat. Jag flög dit, åkte bil i en timma till mötet, hade möte i en timma, åkte bil i en timma tillbaka till flygplatsen och flög sedan hem. Kollegan som hämtade upp mig på flygplatsen visade sig ha Svenskt påbrå så vi hade en riktigt trevlig biltur. Hans farföräldrar flyttade till Kanada för många år sedan och det verkar som att det finns en liten Svenskkolloni norr om Saskatoon. Mötet gick bra även om att det är ovisst huruvida det blir något framtida samarbete företagen emellan. Kul att ha varit i Saskatchewan i vilket fall och nu kan jag bocka av den provinsen.

Saskatchewan ovanifrån



Långa, långa tåg

Viva la Mexico!

Jag kan inte säga nog med bra saker om Mexiko. Mexikanarna var extremt trevliga, boendet var perfekt och maten var klart över förväntan. Även om att jag hade hoppats på att få äta ostdränkta fajitas så vart jag glatt överaskad av all den extremt hälsosamma mat som serverades. Värsta häsoresan. Även om turistmaten var utsökt så försökte vi äta så mycket av den lokala maten som möjligt, också supergott. Kan verkligen rekomendera Tulum som resedestination. Jag lämnade Mexiko i shorts och 30 grader och landade i ett snötyngt Toronto med barometern under nollstrecket. Burr burr.



Wednesday, February 8, 2012

Jacques Cousteau

Mexiko är fantastiskt. Igår tog vi en guidad tur till två lokala sevärdheter - ett korallrev och en cenotes. Tydligen ligger den norra hemisfärens största korallrev här som även är världens näst största efter reven utanför Australiens kust. Vi snorklade ca en timma och hann se fyra sköldpaddor, en tremeters barakuda, trumpetfisk. boxfish och olika typer växter som lever på korallreven. Sen åkte vi till en cenote som är ett hål i berggrunden där grundvattnet flyter ut i havet. Vi snorklade i det kristallklara vattnet och det fanns många hålrum som det gick att utforska för den vågade. Typ att det kändes som att simma runt i ett gigantiskt utomhusakvarium med färglada fiskar. Vid ett ställe gick det att simma runt eller dyka genom en passage till andra sidan. Min guide sa att det lätt gjort men att dyka under vatten och veta om att det inte går att komma upp till ytan igen föränns på andra sidan var faktiskt ganska obehagligt. Efteråt kändes det dock som värsta prestationen men det berodde väl på att tanken på drunkningsdöden släppte :) Här kommer en bild på den magnifika frukosten vi äter varje morgon. Hälsosamt, jo tack.

Sunday, February 5, 2012

Smekmånad

Nu så blev det äntligen av. Tidigt i lördags morse så drog vi till Tulum på vår 1 1/2 års försenade bröllopsresa. Väder prognosen visade regn den kommande veckan men vi har haft sol de senaste två dagarna och nu med en uppdaterad prognos så verkar det fina vädret hålla i sig i alla fall några dagar till. Idag hyrde vi cyklar och kollade in några mayaruiner samt downtown Tulum. Ruinerna var fantastiska men staden inte mycket mer än en turistfälla. Vi hade fått tips om en autentisk mexikansk restaurang och maten var supergod. Och superbillig (jämfört med priserna runt där vi bor). Om det inte regnar ikväll så bär det av till ett ställe som har livemusik. Cyckelledes!

Monday, January 16, 2012

Misery loves company

Idag kom chefen tillbaka från sin, i Kanadensiska mått mätt, tappa-hakan-långa semester i Indien. Tre veckor, hör och häpna. Han hann tydligen knappt gå av planet i Kanada innan det ringde folk från jobbet och behövde prata med honom. Och som grädde på moset så hade jag idag nöjet att berätta för honom att medan han varit borta så har det varit två översvämningar i labbet samt att labbet stängdes ner på grund av att en illaluktande gas spridit sig i lokalerna. Det är lustigt hur saker och ting faller ihop som ett korthus. Det började med den illaluktande gasen som förmodligen kom sig av att någon dumpade kemikalier ner i vår avloppstank. På grund utav detta så skulle labbet vädras ut. En dag var det minus femton och en kopparledning brast och det upptäcktes inte förrän påföljande dag. Tur att jag fick användning av mina mopp-skills från att ha jobbat på Second Cup. I morse när min kollega kom till jobbet så forsade det ut vatten ur en dragskåpskran. Den har förmodligen stått på över helgen. Återigen översvämning men denna gången slapp jag moppa. Det är lite mystiskt varför den kranen stod stå på eftersom ingen egentligen får vistas i labbet. Kanske finns det en sabotör bland oss. Spännande.

Foton med tillhörande gestikulör.

I helgen så gjorde jag något som jag aldrig trott jag skulle få för mig. Jag ställde ut foton. Svenska kyrkan hade en tillställning med fokus på svenska konstnärer i Toronto. Nu är det ju inte så att jag räknar själv till den skaran men jag tänkte att jag skulle ta till vara på möjligheten att få prova på att ställa ut. Det gick helt ok även om jag inte visste vad jag skulle förvänta mig.

Friday, January 13, 2012

Hemskt mycket hej



Såg denna skylten i Quebec City. Den påminner mycket om en frälsningsarmeskylt. Men låter eder ej luras. Salut används ju i Franska språket för att heja på någon så med andra ord så måste detta vara en skylt för hälsningsarmen!


Bakom tangenterna - En nonchalant Svensk funderare.

Thursday, January 5, 2012

Gott nytt år

I höstas tänkte jag i min enfald att jag skulle kunna hålla liv i mitt löpande trots att min clinic var slut för året. Det gick bra i kanske en månad sen var det stekt. Under julledigheten lyckades jag att jobba upp en rejäl ångest över allt ätande och inaktivitet så när jag idag gjorde min första löprunda med min löpgrupp kändes det helt sjukt befriande. Tur att det var idag jag gav mig ut och inte i Tisdags för då var det minus femton grader. Hua! Dock kommer jag säkerligen få användning för vantarna och rånarhuvan jag fick av min svägerska i julklapp de kommande månaderna.